Wie zijn wij

Dogs 4 Fun is in 1991 opgericht door Bert en Andrea Ekkel.
Zij zijn al sinds 1984 man en vrouw en hebben toen ook hun eerste hond (de Leonberger Duke) gekocht, waarmee zij trainden bij de Kynologenclub in de omgeving.
Al snel werd hen daar gevraagd om voor die club les te gaan geven en dat hebben ze vanaf 1985 ook een aantal jaren gedaan.


Maar met de jaren kregen zij meer kennis en ervaring en zij vonden dat je op een manier zou moeten trainen die uitgaat van belonen en niet van corrigeren.
Daarom hebben zij in 1991 hun eigen hondenschool opgericht. Eerst als Hondenschool Land van Heusden en een paar jaar later onder de naam Dogs 4 Fun. Het is dan ook erg leuk om van je hobby je beroep te maken.
Zij zijn zich steeds blijven ontwikkelen door studies, cursussen, seminars, etc. te volgen.

 

Hieronder stellen wij ons aan u voor.


Andrea heeft vanaf 1985 bij de regionale Kynologenvereniging en vervolgens  vanaf de oprichting van "Dogs 4 Fun" jarenlang lesgegeven, maar ze is om gezondheidsredenen niet meer actief op de hondenschool. Gelukkig kan ze nog steeds veel plezier beleven aan honden. Ook haar adviezen zijn nog altijd zeer welkom.

 
 
Bert
Bert is van 1985 tot 2021 werkzaam geweest als kynologisch instructeur en vanaf 1991 - 2021 was hij eigenaar van de hondenschool.
Omdat hij al snel in de gaten had dat je sommige problemen gewoonweg niet op de hondenschool kunt oplossen, komt hij al sinds 1991 bij mensen thuis om hen te helpen probleemgedrag op te lossen.
 
In 1999/2000 is Bert bestuurslid geweest van de Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapeuten (Alpha). 
In die hoedanigheid heeft hij binnen die vereniging een Gedragscode en de klachtenbehandeling ontwikkeld.
Omdat die vereniging echter naar zijn mening het commerciële belang liet prevaleren boven het welzijn van honden heeft hij zijn bestuursfunctie ter beschikking gesteld.
Omdat hierin ook later geen verbetering kwam heeft hij uiteindelijk zijn lidmaatschap opgezegd.
Mogelijk is het inmiddels in positieve zin veranderd, alhoewel aversieve methoden nog  steeds niet uitgesloten zijn.
 
In 2006 liep hij tijdens een congres een oud docent en een oud medecursist (Gerda en Ad Doedee) tegen het lijf.
Zij waren de oprichters van Kynologisch Centrum Quiebus en zij bleken het welzijn van honden wél belangrijk te vinden.
Sinds die tijd heeft Bert bij hen een warm plekje gevonden.
Hij is vanaf dat moment actief geweest binnen die club, die een nauwe samenwerkingsband heeft met het Aeres Training Centre Barneveld (ATC), voorheen Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld (CDB).
 
Hij heeft daarvoor ook al verzoeken gehad van verschillende andere 'opleiders' om zich bij hen aan te sluiten, maar met het welzijn van honden in het achterhoofd en de kwaliteit van de opleiding heeft hij gekozen voor de combinatie ATC/Quiebus en zonder spijt!

Hij heeft stagiaires begeleidt die in opleiding waren tot (gevorderd) kynologisch instructeur en die de praktijkmodule B2 bij het ATC volgden.
Daarnaast was hij praktijkdocent én examinator voor studenten die in opleiding waren tot Kynologisch Gedragstherapeut. (Praktijkmodules D1, D2 en E van het ATC).
 
Bert was enorm gedreven waar het gaat om honden, maar hij beleefde er ook heel veel plezier aan om zijn kennis en ervaring in dienst te stellen van hondeneigenaren en toekomstige instructeurs en gedragstherapeuten.
 
Bert is in 2021 gediagnosticeerd met ALS en is om die reden niet meer actief binnen de hondenschool, maar hij heeft zijn kindje in vol vertrouwen overgedragen aan zijn dochter, Sandra. Zij kan natuurlijk nog altijd bij hem terecht voor advies.
 

 

Sandra
Sandra is de dochter van Bert en Andrea.

Het bewust omgaan met dieren en het diervriendelijk opvoeden van honden is haar met de paplepel ingegoten. In 2021 heeft zij de opleiding voor (gevorderd) Kynologisch Instructeur doorlopen bij het Aeres Training Centre in Barneveld en hoewel zij volledig achter de "Quiebus methode" staat en volgens dat principe lesgeeft heeft zij ervoor gekozen haar eigen weg te gaan en de licentie bij Quiebus los te laten.
Ze heeft het diploma paraveterinair en die medische kennis is erg handig.

Ze heeft met onze laatste drie Leonbergers diverse opvoed- en trainingscursussen gedaan en ze is heel actief geweest met onze Yazzlin met speuren, reddingswerk, waterwerk (redden van drenkelingen) en lawinewerk in de sneeuw en daar genoten beiden met volle teugen van.

Ook bezoekt ze regelmatig met Yazzlin tentoonstellingen en zeker niet onverdienstelijk. Yazzlin is al op zeer jonge leeftijd Nederlands Jeugdkampioen en inmiddels ook Nederlands Kampioen. Ook hieraan hebben beiden veel plezier, want ook Yazzlin moet het natuurlijk leuk vinden.


Sandra is heel serieus en actief bezig geweest met de voorbereidingen en de geboorte van haar eerste nest Leonbergers.
Yazzlin is in mei 2020 de stammoeder geworden van Leonberger Kennel Mai Ka Moena Taimana (=Hawaiiaans voor Diamanten Droom) waarvan Sandra trotse eigenaresse is.
Sinds 2022 is Sandra dus ook eigenaresse van Hondenschool Dogs 4 Fun.

Tussendoor volgt zij nog een opleiding honden trimmen en zij hoopt in 2023 dan ook haar eigen trimsalon te openen!

Sandra met Yazhou

 

Yazhou (in Memoriam)
Yazhou (Memicedaiska Ymre) was onze 5e Leonberger. Hij was degene bij Dogs 4 Fun die het meeste verstand had van hondengedrag.
Hij was zelf volleerd hond en na zijn baasjes was hij het hoofd van de hondenopvang.
Hij was voor ons een goede raadgever of een hond wel of niet geschikt was om in onze opvang te mogen komen en gelukkig was hij erg tolerant.
Hij was een graag geziene hond waar het betreft speurwerk (gericht op mensen/slachtoffers in bijvoorbeeld een bos), waterwerk (waarbij hij vanaf de oever, of vanaf een boot drenkelingen kon redden uit het water). Verder vond hij het fantastisch om te mogen zoeken naar slachtoffers van sneeuwlawines (en uiteraard om die te vinden onder een berg sneeuw). Hij was hier dan ook erg goed in.
Ook was Yazhou een graag geziene gast in het bejaardentehuis, waar hij mensen met dementie een fijne tijd bezorgde.

Speuren     Waterwerk                                                                                                                                    
 Lawinewerk      

 

Yazzlin
Yazzlin (Aida Les Trésors de Baku) is geboren op 17 november 2017 bij Carool en Dyana Meijs van kennel Les Trésors de Baku in Berghem.
Wij wilden graag een hond uit de lijn van de moeder en oma van Yazzlin. Beide prachtige, grote teven met een fantastisch karakter. Daarbij ook nog eens erg gezonde honden die bijna nooit een dierenarts zien en mooie leeftijden bereiken.
De eerste 8 weken hebben we veel tijd doorgebracht in Berghem om lekker te knuffelen met alle puppy’s, 10 stuks maar liefst. 7 teefjes en 3 reutjes.
Wij gingen voor een teefje, omdat Sandra graag wilde gaan fokken. Toen de pups bijna 7 weken waren hadden we nog geen idee welk pupje we graag wilden en de tijd begon toch wel te dringen.
Toen we daar weer een avond waren en ons hardop afvroegen of er überhaupt wel een match was met één van de meisjes pakte Carool het "bruine bandje" op.
Een pupje waar we eigenlijk nog nooit écht naar hadden gekeken... Ze keek ons recht aan met haar prachtige kraaloogjes en dat gekke weerborsteltje op haar neus. Het was oprecht liefde op het eerste gezicht.
Het kon niet missen, dit gevoel was zó intens... Zij moest het worden.
 
Op 13 januari 2018 is ze bij Sandra komen wonen. De liefde is alleen maar sterker geworden.
Alles doen ze samen. Ze gaat overal mee naar toe. Ze is prachtig, van buiten én van binnen.
Samen zijn ze (net als met Yazhou voorheen) zeer actief op het gebied van speur- en reddingswerk, waterwerk en lawinewerk. En ze zijn met enige regelmaat te vinden in de showring.
Yazzlin is de eerste Leonberger binnen ons gezin die Nederlands Jeugdkampioen is geworden en had op een leeftijd van 17 maanden al meer dan genoeg punten voor het volwassen Nederlands Kampioenschap.
Echter kon ze dit pas officieel worden op leeftijd van 27 maanden en inmiddels is het zover:   ze heeft de titel "Nederlands Kampioen". 
Yazzlin heeft inmiddels alle gezondheidsonderzoeken en testen gedaan en met succes afgerond, waarmee ze is goedgekeurd als fokteef en voldoet aan de regels van de Raad van Beheer én die van de Leonbergse Honden Club Nederland.
Zij is in maart 2020 gedekt en op 7 mei is er een prachtig nest geboren van 13 pups, waarvan er twaalf in leven zijn gebleven. 7 reutjes en 5 teefjes. 
Yazzlin is daarmee de stammoeder van kennel Mai Ka Moena Taimana, hetgeen zoiets betekent als 'diamanten droom' in het Hawaiiaans.
Eén van die kleine teefjes gaf het voor ons toch wel heel duidelijk aan: Zij wilde bij mijn ouders in het gezin komen en we zijn dan ook heel erg blij dat zij (ze heet Aymee) inmiddels bij hen woont.
Nog een ander teefje  (Nani) is bij Sandra en Moeder Yazzlin gebleven. Alle andere puppies hebben ook een hele fijne plek gevonden om te wonen. Sandra was heel kritisch hierop en ze wonen allemaal bij hele fijne mensen.
 
 
 
    
 
                                                                                                                                          
   
 
Tot slot:
 
Wij proberen, behalve dat wij de baasjes zijn van Yazzlin, Aymee en Nani, zoveel mogelijk open te staan voor hetgeen zij en de andere honden ons kunnen leren, zoals we dat ook bij onze andere honden hebben gedaan.

En wij zijn ervan overtuigd:
Als je goed naar honden kijkt valt er enorm veel van te leren.
We hebben heel veel studies en cursussen gevolgd, maar van onze honden hebben we toch het meest geleerd over hondengedrag.

We hebben geleerd dat het inzetten van agressie (dus ook stemverhef) zelden nodig is en dat negeren van veel ongewenst gedrag de voorkeur heeft.
We komen hier uitgebreid op terug op andere pagina’s van deze site en tijdens theorieavonden en lezingen.
En natuurlijk tijdens de praktijklessen, want dan kunt u dat zelf ook ervaren.
 
Wat is er fijner voor ons dan een gehoorzame hond te hebben die z'n baasjes helemaal vertrouwt.
En wat is er fijner voor onze hond dan te wonen in een agressievrije omgeving, waar hij zich volledig veilig en op z'n gemak voelt.